14.5.14

Η μυστική συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για να έρθει ο Παπαδήμος - Aποκάλυψη των Financial Times

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην περίφημη σύνοδο των Καννών, το 2011, μετά την πρόταση δημοψηφίσματος του Γ. Παπανδρέου, φέρνουν στο φως με ρεπορτάζ τους οι Financial Times.(διαβάστε εδώ τη μετάφραση του πρωτότυπου δημοσιεύματος). Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ένα είδος πραξικοπήματος, που έγινε εκείνη τη νύχτα με «εγκέφαλο»τον Μπαρόζο και στενούς συνεργούς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευαγγελο Βενιζέλο. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται σε τηλεφώνημα που έκανε ο Μπαρόζο στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επίσης ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα και στο πώς αυτός αυτός έκανε τελικά στροφή 180 μοιρών από τις θέσεις του για να ρίξει από την κυβέρνηση τον Γιώργο Παπανδρέου και να κερδίσει αυτός την Πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT (μετάφραση του οποίου δημοσιεύει το euro2day.gr) στο τηλεφώνημα εκείνο του Μπαρόζο, ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.

Σε συζητήσεις με άλλα στελέχη της Κομισιόν, ο Μπαρόζο, ήταν εκείνος σύμφωνα με τους FT, που ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Και το πρώτο πρόσωπο που υπέδειξε ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα.

Σύμφωνα όμως με τους FT, ο Μπαρόζο είχε ακόμα έναν βοηθό, τον Ε. Βενιζέλο, με τον οποίο συμφώνησαν από κοινού να σκοτώσουν το δημοψήφισμα.

Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα» του είπε. Και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως.

Σύμφωνα με τους FT:

Κατά την πτήση προς Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος ενθαρρύνθηκε από την παραίνεση του Μπαρόζο και είπε σε έναν βοηθό του να συντάξει μία δήλωση που θα κοινοποιούσε με την προσγείωση του αεροπλάνου, στις 4:45 π.μ. της Πέμπτης. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Έτσι, το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε πεθάνει. Όπως και η πρωθυπουργία του

Οι αποκαλύψεις των Financial Times, για το ρόλο που έπαιξαν οι Σαμαράς – Βενιζέλος στο περιθώριο της περίφημης συνάντησης των Καννών και η συμφωνία που έκαναν με τον Μπαρόζο, τούς αφήνουν εκτεθειμένους έναντι των πολιτών και των παρατάξεων τους.

Μια συμφωνία,στα παρακάτω σημεία:

Να "σκοτώσουν" το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου για τη συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος, να αντικαταστήσουν τον Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο και ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. να συγκροτήσουν κοινή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάμβανε τη συνέχιση και ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος (Μνημονίου) που υποδείκνυαν η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες.

πηγή: ertopen Με πληροφορίες από το euro2day.gr - Κουτί της πανδώρας