28.2.12

η επανάσταση της πατάτας...

1.110 οικογένειες ζήτησαν άλλους 75 τόνους μέσα σε είκοσι ώρες.
Η απήχηση και η επιτυχία της πρωτοβουλίας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας να αγοράσει απευθείας από τον παραγωγό 24 τόνους πατάτας, πετυχαίνοντας την καλύτερη τιμή σε σύγκριση με την αγορά, έφερε άμεσα μεγαλύτερη παραγγελία για το επόμενο Σάββατο.

Περίπου 1.110 οικογένειες από την Κατερίνη παρήγγειλαν σε 20 ώρες άλλους 75 τόνους πατάτες που για να μεταφερθούν απαιτούνται τρία φορτηγά και η παράδοση θα γίνει το επόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου, στον ίδιο χώρο.

Μάλιστα, οι παραγωγοί από τους οποίους παραγγέλθηκαν οι νέες ποσότητες ευχαριστούν τους εθελοντές της Κατερίνης και χαρίζουν 2 τόνους πατάτες στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Ήδη όπως μας πληροφορεί η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, στη Βέροια οργανώνεται αντίστοιχη δράση με 24 τόνους πατάτες από την "Οικολογική Ομάδα Βέροιας"

Τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας», σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, αποφάσισαν, μέχρι την 15η Μαρτίου, την πρώτη διάθεση πατάτας και στην πόλη της Βέροιας με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή. Αθήνα, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται επίσης πολύ κοντά για να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις.

Αντίστοιχες δράσεις που μένει να υλοποιηθούν και θα αρχίσει η προετοιμασία τους είναι η μαζική αγορά νέων προϊόντων κατ ευθείαν από τους παραγωγούς, όπως λάδι, ρύζι, όσπρια και μακαρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΘελοντική Ομάδα Δράσης αναφέρει ότι "χρειάστηκαν μόλις 20 ώρες για να παραδώσουν οι 1.110 οικογένειες τις παραγγελίες τους μέσω διαδικτύου και από την Τρίτη, άλλοι δύο παραγωγοί από το Νευροκόπι θα αρχίσουν να συσκευάζουν τα 3.500 τσουβάλια πατάτες που πρόκειται να πουληθούν το επόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στην Κατερίνη.

Οι προτάσεις που έχουν δεχτεί οι κατερινιώτες εθελοντές ανέρχονται σε εκατοντάδες. «Θα χρειαστούμε σίγουρα 10-15 ημέρες για να τις αξιολογήσουμε, να τις ταξινομήσουμε και στο τέλος να ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα για την οργάνωση ενός πανελλαδικού δικτύου» δηλώνουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, τα οποία τις τελευταίες ημέρες δεν προλαβαίνουν να σηκώνουν τα τηλέφωνα. Πάντως, οι κατηγορίες των ερωτημάτων είναι δύο: «Είμαστε απλοί πολίτες: Πως μπορούμε να το οργανώσουμε στην πόλη μας;» και «Είμαι παραγωγός και έχω αδιάθετη σοδειά: Πως μπορώ να σας διαθέσω τα προϊόντα μου;».

Οι περισσότερες από τις παραπάνω επιστολές τελειώνουν με την ίδια πρόταση-παράκληση: «Συνεχίστε έτσι! Είμαστε στο πλευρό σας και στηρίζουμε τις προσπάθειές σας.»

Οι τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι για να ευχαριστήσουν τους Πιεριείς που στηρίζουν τα προϊόντα τους, θα διαθέσουν δωρεάν 2 τόνους πατάτες στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.