15.11.11

τράπεζες, Νόμοι και βόμβες!!!

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «REAL FM». Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «REAL FM » (N. Χατζηνικολάου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία
Ενώ ο κ. Βενιζέλος έως πρόσφατα άφηνε να εννοηθεί ότι είμαστε λίγο πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία θα εξασφάλιζε σημαντικά πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο, χθες το θέμα απουσίαζε πλήρως από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Αυτό είναι κακό σημάδι. Το Spiegel, που θεωρείται έγκυρο περιοδικό, λογαριάζει ότι θα μπορούσε να εισπράξει έως και 2 δις ευρώ ετησίως το ελληνικό κράτος από αυτούς τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες που έχουν τα λεφτά τους παρκαρισμένα στην Ελβετία, όταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία λένε ότι τα έτη 2008 και 2009 – επί ΝΔ – εισπράχθησαν από τόκους από τις ίδιες καταθέσεις περίπου 10 εκατ. ελβετικά φράγκα. Δηλαδή εκατοντάδες φορές λιγότερα. Θα μπορούσαμε με τα χρήματα αυτά – τα 2 δις ευρώ – να αποφύγουμε νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος που ετοιμάζονται από αυτή την κυβέρνηση μέσω του νέου προϋπολογισμού.

- Έχετε την υπόνοια ότι πάνε να το πνίξουν το θέμα; Γι’ αυτό κάνατε την ερώτηση στη Βουλή;

Βλέπω ότι το θέμα προχωράει σαν τον κάβουρα γιατί πέντε χρόνια τώρα, έξι χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει τίποτα. Η δυνατότητα να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία υπάρχει νομικά – θεσμικά από το 2005. Έχουμε αφήσει, 4 χρόνια η ΝΔ και 2 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, περίπου άπρακτα. Οι δε Ελβετοί, αν δεν τους πιέσει κανείς δεν θα σπεύσουν να φορολογήσουν τους πελάτες τους. Επιπλέον οι Ελβετοί εφαρμόζουν μέχρι τώρα από τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχω το εξής δίλημμα: ή ονόματα ή λεφτά. Για την Ελλάδα αρκετά από αυτά τα ονόματα που έχουν βγάλει πολλά λεφτά δεν είναι νόμιμα χρήματα, έχει σημασία εκτός από τα λεφτά και το θέμα των ονομάτων για να ελεγχθεί ένα εκεί πέρα υπάρχουν καταθέσεις που είναι προϊόν οικονομικού εγκλήματος, μαύρου χρήματος, μαύρο πολιτικό χρήμα.

Ένα δεύτερο θέμα που θέτω με την ερώτηση μου, όπου επίσης δεν υπήρξε καμία αναφορά χθες στις προγραμματικές δηλώσεις από τον κ. Παπαδήμο, είναι οι μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου. Η λίστα των οποίων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευθεί ο κ. Βενιζέλος. Υπάρχει σε ένα χρηματοκιβώτιο στην Βουλή. Δεν μπορούν ούτε καν οι βουλευτές να την πάρουν. Είσαι υποχρεωμένος εκεί να πάς με έναν ταπεινωτικό τρόπο και πρακτικά ατελέσφορο να δεις και να φύγεις.

Αυτό είναι κοροϊδία. Αυτή η λίστα πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα, αφού και η αρχή προσωπικών δεδομένων έχει πει το ναι με κάποιες προϋποθέσεις που είναι εφικτό να εξασφαλιστούν, και κυρίως πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, και από τον κ. Παπαδήμο και από τον κ. Βενιζέλο: πόσα, από ποιους, και πότε. Ξετίναγμα και δραστικός έλεγχος. Διότι αλλιώς αν είναι να γδέρνουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία πια δεν αντέχουν, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υψηλού επιπέδου οικονομολόγος για εφαρμόζει κάποιος αυτή την συνταγή που στο κάτω-κάτω μας έχει ρίξει και στα βράχια.

Για την μαφιόζικη ενέργεια κατά του κ. Γούσιου ελεγκτή της ΤτΕ
Ανέφερα στην ομιλία μου στην Βουλή και είδα να το σημειώνει ο κ. Πρωθυπουργός, ότι ο κ. Γούσιος, ελεγκτής στέλεχος της ΤτΕ που έκανε τον τεχνικό, οικονομικό έλεγχο για την υπόθεση της Proton Bank, και ο οποίος βρήκε εκεί τεράστιους σκελετούς, λεηλατήθηκε αυτή η τράπεζα με θαλασσοδάνεια προς εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη χωρίς καμία εγγύηση. Όλα αυτά έρχεται και τα δίνει ο φορολογούμενος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για να καλύψει την μαύρη τρύπα. Ο κ. Γούσιος λοιπόν ξημερώματα Παρασκευής δέχθηκε επίθεση με ένα μασούρι δυναμίτη στην πιλοτή της πολυκατοικίας που μένει. Αυτό είναι μαφιόζικη ενέργεια για να κλείσουν στόματα. Ζήτησα λοιπόν από τον κ. Παπαδήμο εκτός από το να δίνει λεφτά στις τράπεζες – και άλλα 30 δις δίπλα στα 100 δις που έχουν δοθεί – να ελέγξει όχι μόνο την συγκεκριμένη τράπεζα αλλά όλες τις τράπεζες για να δει εάν υπάρχουν και άλλοι σκελετοί στα ντουλάπια τους και εάν μεγαλομέτοχοι τραπεζών λεηλατούν τις τράπεζες τους δίνοντας δάνεια σε εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβονται οι ίδιοι σε βάρος των καταθέσεων των φορολογούμενων και του κρατικού προϋπολογισμού.