29.11.11

Τα σκουπίδια στον αέρα

Από σήμερα …. εκτίθεται στο διαδίκτυο το blog της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Με τη φιλοδοξία να συνεισφέρει στην προσπάθειά της για μια ευρύτερη συνεννόηση και συσπείρωση δυνάμεων στο «μέτωπο» της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που επιχειρείται να επεκταθεί και να παγιωθεί ένας αντικοινωνικός και αντιπεριβαλλοντικός τύπος διαχείρισης, σε πλήρη διάσταση με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

Για το λόγο αυτό δεν είναι μια τυπική διαδικασία παρουσίας στο διαδίκτυο, ούτε μια επιλογή «από μόδα». Το ότι καθυστέρησε να γίνει πράξη, οφείλεται και στον ορυμαγδό των εξελίξεων, που η παρακολούθησή τους μόνο ξεπερνά πολλές φορές τις δυνατότητές μας, αλλά και στην προσπάθειά μας το όποιο αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκριθεί, πρώτα απ’ όλα, στις δικές μας απαιτήσεις και προσδοκίες.

Το αν θα τα καταφέρουμε μένει να κριθεί στην πράξη και όχι στο μακρινό μέλλον. Και σε αυτό θα παίξει ρόλο η συλλογική προσπάθεια όλων μας, καθώς και η ικανότητά μας να λειτουργήσει αυτό το blog σαν (ένα) σημείο επαφής, επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών και τεκμηρίωσης μιας εναλλακτικής λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν θέλουμε ένα τυπικό blog αναπαραγωγής ειδήσεων, αλλά ένα ζωντανό - δυναμικό βήμα προβολής των κινηματικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και των επιστημονικών θέσεων και απόψεων, που τις τεκμηριώνουν.

Σε αυτούς τους δύο τομείς θα ρίξουμε το βάρος μας, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να συντηρούμε μια λειτουργικά επαρκή, στο πλαίσιο ενός ιστολογίου, βάση δεδομένων, που θα αναπτύσσεται στις ενότητες: «αρχείο της πρωτοβουλίας» και «βιβλιοθήκη». Η πρώτη ενότητα έχει περιλάβει, ήδη, ένα πρώτο βασικό υλικό. Το ίδιο θα γίνει και με τη δεύτερη ενότητα, στις επόμενες μέρες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προσδοκούμε στη συνεισφορά όλων των προσώπων και των συλλογικοτήτων, που έχουν εμπλακεί σε αυτό το δύσκολο αγώνα.

Καλή αρχή, λοιπόν!