4.1.16

«Πού είναι η μάνα σου, μωρή;»


Το αυτοβιογραφικό έργο της Δήμητρας Πέτρουλα «Πού είναι η μάνα σου μωρή» με την Βέρα Κρούσκα το οποίο διασκεύασε για το θέατρο η Σοφία Αδαμίδου, έχει ανέβει στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο» (Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 21 0922 9579).

Παραστάσεις:
Παρασκευή & Σάββατο στις 9:00μμ
και Κυριακή 7:00 μμ

Γενική είσοδος 12 ευρώ.

Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια και φωτισμός: Ενκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου
Κομμώσεις: Τασος Καστανιάς

Αντιμέτωποι με την Ιστορία. Μια γυναίκα ή μαλλον μια ψυχή η καλυτερα ενα παιδί βιώνει μια απο τις μελανότερες σελιδες της Ελληνικής Ιστορίας τον Εμφύλιο και  Ζει την αγριότητα και την ωμότητα ενός αδυσώπητου πολέμου στη Μάνη στη Λακωνία.

Ενηλικιώνεται βίαια και αποτρόπαια ζωντας 31 σφαγές των ανθρώπων της από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση…

Η Δήμητρα Πέτρουλα μάρτυρας και θύμα ενός αλλησπαραγμού στον εμφύλιο και θεία του Σωτήρη Πέτρουλα που έπεσε νεκρός σε διαδήλωση στις 21 Ιουλίου 1965.

Το «Πού είναι η μάνα σου, μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατροπτιζεται όλη η ιστορία της Ελλάδας που βίωσε μια από τις πιο ζοφερές περίοδους στην ιστορία της, βουτάει ο καθενας στο ζόφο και για αλλη μια φορά καταλαβαίνει οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους όρους και κανόνες αλλά τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

Η παράσταση αντλεί υλικό απο το βιβλίο της Δημητρας Πετρουλα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμιδου. Η Βέρα Κρούσκα, με την σκηνοθετική μπαγκέτα του Ενκε Φεζολλάρι ενσαρκώνει την ηρωίδα του βιβλίου, έχοντας στο πλευρό της την Αγάπη Παπαθανασιάδου και την Ορνέλλα Λούτη οι οποιες δρουν σαν ένα είδος χορικού, αγγίζουν τις σκληρές και συνάμα συγκινητικές σελίδες-γεγονότα που έζησε η ίδια Δήμητρα Πετρουλα.


Η Δήμητρα Πέτρουλα, κόρης του Σωτήρη Πέτρουλα από το Οίτυλο της Μάμης και θεία του άλλου Σωτήρη Πέτρουλα που σκότωσαν το 1965, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Νεολαίας Λαμπράκη.

Καπετάνιος του ΕΛΑΣ ο πατέρας της, Αντιστασιακός,  και γι αυτό του ξεκλήρισαν την οικογένεια οι συνεργάτες των Γερανών.

Ένα κοριτσάκι τριών χρονών που γυρίζει πάνω στα πτώματα γαι να θηλάζει το στήθος της σκοτωμένης του μητέρας.

Εμφύλιος.

Κτηνωδίες.

Αντίστοιχα με αυτές που βλέπουμε σήμερα με τους Τζιχαδιστές....

Κτηνωδίες που γίνονταν στην αυλή μας, κτηνωδίες που γίνονται στην πόρτα μας, στη Συρία, παντού…

Εγκλήματα δίχως καταδίκη με παιδιά που δεν εζησαν παιδικά χρόνια,  με παιδιά που γέρασαν στο βυζί της μάνας τους και Άνθρωποι που είχαν ιδανικά και πολεμούσαν γιατί πιστεύαν πως θα άλλαζε ο κόσμος...