24.3.14

Κοινό μέτωπο στους Δήμους του Πειραιά
κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Για «πλήρη παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας» έκανε λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στην διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ, ενώ μίλησε για «προφανέστατη παραπλάνηση και της κοινωνίας και της ελληνικής Βουλής» με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, την ημέρα ενημέρωσης από τον υπουργό Ναυτιλίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί άλλους πέντε υποψηφίους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με θέμα τις «επιπτώσεις της πώλησης του λιμανιού στις πόλεις. Πρωτοβουλίες και δράσεις, για να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση».

Εκτός από τον κ. Δρίτσα οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν οι: Κώστας Παπαδόπουλος (δήμος Νίκαιας), Χρήστος Βρεττάκος (δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), Καίτη Κυλάκου (δήμος Κορυδαλλού), Γιάννης Λαγουδάκης (δήμος Περάματος) και Δέσποινα Καρούση (δήμος Σαλαμίνας) οι οποίοι κάλεσαν όλους τους δημάρχους και υποψηφίους της περιοχής να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά.

Ο Θ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία κοινωνική αλλά και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και αυτό δείχνει ότι οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές υπερισχύουν κάθε άλλης επιλογής και σχεδιασμού. «Δεν υπάρχει σήμερα δήμαρχος -και ο Β. Μιχαλολιάκος- που να μην έχει δημόσια τοποθετηθεί κατά της πώλησης του ΟΛΠ, όπως και όλοι οι κλάδοι, επιμελητήρια, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς» ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η αυτοδιοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Ξεπούλημα του λιμανιού σημαίνει εργάτες που απολύονται, μισθοί που πετσοκόβονται, μικροεπιχειρήσεις που κλείνουν, σημαίνει ταφόπλακα στη ναυπηγοεπισκευαστική και οικονομικό μαρασμό όλης της ευρύτερης περιοχής» δήλωσε ο Χρήστος Βρεττάκος και πρόσθεσε πως για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει περισσότερη ανεργία, περισσότερο οικονομικό μαρασμό και επιπλέον ότι η περιοχή των Λιπασμάτων θα παραδοθεί στα χέρια των κερδοσκόπων.

«Η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΟΛΠ σε ιδιώτες, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την συνέχιση της ύπαρξης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, αφού σε αυτόν ανήκουν οι χώροι και οι υποδομές» τόνισε ο Γιάννης Λαγουδάκης και συμπλήρωσε πως θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους ενάντια σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΛΠ που οδηγούν στην παραπέρα απαξίωση της Ν/Ζ Περάματος, ενώ ζήτησε να ανοίξουν τώρα τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και ιδιαίτερα το εμπορικό κομμάτι που συνδέεται άμεσα με τη ΝΕΖ.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος από την πλευρά του κάλεσε όλο το δημοτικό συμβούλιο της Νίκαιας και του Ρέντη, τις παρατάξεις καθώς και τους υποψηφίους δημάρχους να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά και όπως έκανε γνωστό, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν στην πόλη τους σε ενημέρωση όλων των κατοίκων για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος του λιμανιού.

Η Δέσποινα Καρούση επεσήμανε ότι «η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ για την Σαλαμίνα θα είναι καταστροφική γιατί θα δοηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή τον ήδη υποβαθμισμένο προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και θα ολοκληρώσει την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής».

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει το λιμάνι για τους Κορυδαλλιώτες υπογράμμισε η Καίτη Κυλάκου, εξηγώντας ότι είναι συνοικία ναυτικών, δεκαετίες τώρα είναι πόλη των ναυτικών και των εργατών της θάλασσας, είναι το «λιμάνι της καρδιάς τους» που νιώθουν ότι ξεπουλιέται. Ο ΟΛΠ μαζί με μια σειρά παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής όπως τα Λιπάσματα και τα Ναυπηγεία (που έμειναν φαντάσματα) δίνει ζωή και ψωμί σε τόσες οικογένειες στην πόλη μας, σημείωσε η Καίτη Κυλάκου.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr